Τι αναφέρεται σε παρέμβαση του υπουργείου Υγείας, η οποία αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου.

Μόνον από γιατρούς νοσοκομείων και του λοιπού δημόσιου τομέα Υγείας, θα μπορούν να λαμβάνουν οι ανασφάλιστοι πολίτες συνταγές για φάρμακα, θεραπευτικές και διαγνωστικές πράξεις.

Οι ιατροί των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), καθώς και οι απασχολούμενοι στις δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 4375/2016 (Α’ 51), έχουν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως αυτές ορίζονται ανωτέρω.

Οι ως άνω θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις πραγματοποιούνται σε δημόσιες δομές Υγείας.

Δαπάνη

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κατάργηση του άρθρου κρίθηκε αναγκαία για τη συγκράτηση της δαπάνης του ελληνικού Δημοσίου, που προκαλείται από τη συνταγογράφηση φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων σε ανασφάλιστους πολίτες.

Επισημαίνεται πως, μέσω του αποκλεισμού – και μόνο – του ιδιωτικού τομέα από τη συγκεκριμένη διαδικασία και μέσω της δωρεάν συνταγογράφησης από ιατρούς των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του ΠΕΔΥ, η προτεινόμενη διάταξη επιδιώκει να ελέγχει, μεταξύ άλλων, τη φαρμακευτική δαπάνη και να εξορθολογίσει το κόστος συνταγογράφησης, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα πρόσβαση για όλους στις δημόσιες δομές Υγείας.

Ακολουθήστε το Hospital News στο google news

 

Πηγή

Υπουργείο Υγείας – Δελτίου Τύπου

Ακολουθήστε το Hospital News στο Facebook
Ακολουθήστε το Hospital News στο google news