Η ραγδαία εξάπλωση της εκρηκτικής νέας υποπαραλλαγής του κορωνοϊού ΧΒΒ.1.5 -που κάποιοι αποκαλούν «Κράκεν»- σε όλο τον κόσμο, αποκαλύφθηκε από έναν συναρπαστικό χάρτη time-lapse.

Το XBB.1.5, που προς το παρόν αποκαλείται από κάποιους και όχι επισημα «Κράκεν», είναι το πιο μεταδοτικό στέλεχος που εντοπίστηκε από την έναρξη της πανδημίας, σύμφωνα με τους επικεφαλής του ΠΟΥ.

Έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 29 χώρες, αφού εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη Νέα Υόρκη τον Οκτώβριο. Προκάλεσε κύμα κρουσμάτων και εξαπλώθηκε ταχύτερα από οποιαδήποτε παραλλαγή από τότε που η Ομικρον σάρωσε για πρώτη φορά τον κόσμο τον περασμένο χειμώνα.

Να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα δεν έχει εντοπιστεί ακόμη κρούσμα αυτής της υποπαραλλαγής αλλά όπως ανέφερε και χθες ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης η υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5. αναμένεται και στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά μεταδοτική, οι ειδικοί επιμένουν ότι το στέλεχος – ένα παρακλάδι της Ομικρον ουσιαστικά- είναι εξίσου ήπιο με τα προηγούμενα στελέχη του ιού.

Αλλά εξακολουθεί να προκαλεί πανικό λόγω των μεταλλάξεων και της αυξημένης μεταδοτικότητάς του, γεγονός που εγείρει ανησυχίες ότι θα μπορούσε να τροφοδοτήσει ένα νέο κύμα λοιμώξεων.

Προς το παρόν δεν φαίνεται χώρες να παίρνουν έξτρα μέτρα για την υποπαραλλαγή «Κράκεν», ωστόσο η Daily Mail σημειώνει ότι αξιωματούχοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγεται ότι έχουν έτοιμες οδηγίες για μάσκες προσώπου, τηλεργασία και κοινωνική αποστασιοποίηση, εάν οι πιέσεις, μεταξύ άλλων από τους ασθενείς του Covid, θέσουν το δημόσιο συστημα υγείας «σε κίνδυνο κατάρρευσης».

Οι επικεφαλής της γερμανικής υγείας εξέφρασαν σήμερα την ανησυχία τους για το στέλεχος, το οποίο παρακολουθούν. Μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένα κρούσμα στη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Karl Lauterbach δήλωσε: «Ας ελπίσουμε ότι θα ξεπεράσουμε τον χειμώνα προτού μια τέτοια παραλλαγή εξαπλωθεί ανάμεσά μας».

Τα δεδομένα επιτήρησης δείχνουν ότι το στέλεχος αυτό του κορωνοϊού, που είναι ουσιαστικά μια συγχώνευση των παραλλαγών BA.2.10.1 και BA.2.75, αποτελεί ήδη το 75% των κρουσμάτων στις περιοχές των ΗΠΑ που έχουν πληγεί περισσότερο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε χθες ότι το XBB.1.5 είναι το «πιο μεταδοτικό» στέλεχος που έχει παρατηρηθεί ποτέ στην πανδημία.

Η Δρ Μαρία Βαν Κέρκοβε, επιδημιολόγος και τεχνική επικεφαλής για την αντιμετώπιση του Covid από τον ΠΟΥ, δήλωσε: «Ο λόγος για αυτό είναι οι μεταλλάξεις που υπάρχουν σε αυτή την υποπαραλλαγή της Ομικρον που επιτρέπουν στον ιό αυτό να προσκολλάται στο κύτταρο και να πολλαπλασιάζεται εύκολα».

Πώς η υποπαραλλαγή Κράκεν του κορωνοϊού εξαπλώνεται στον κόσμο

Η Daily Mail δημοσιεύει επίσης αυτό το time lapse εξάπλωσης της υποπαραλλαγής «Κράκεν» που δημιουργήθηκε από τον ειδικό στην οπτικοποίηση δεδομένων Mike Honey, με έδρα τη Μελβούρνη, με βάση στοιχεία από την παγκόσμια βάση δεδομένων παθογόνων Gisaid.

Πηγή

Ακολουθήστε το Hospital News στο Facebook
Ακολουθήστε το Hospital News στο google news