Η Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτών (12 Μαΐου), αποτελεί από το 1965, μια ημερομηνία ορόσημο για όλους τους Νοσηλευτές, η οποία έχει θεσπιστεί από το International Council of Nurses (I.C.N.), προς τιμήν της Βρετανίδας πρωτοπόρου Νοσηλεύτριας Florence Nightingale, της οποίας το έργο, εξέλιξε και καθιέρωσε τη Νοσηλευτική, ως αυτόνομη επιστήμη στον τομέα της υγείας.

Ωστόσο, η φετινή χρονιά άφησε ένα διαφορετικό αποτύπωμα στην επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία όλων των Νοσηλευτών, καθώς η πανδημία COVID – 19 αφενός, εισχώρησε επιθετικά στην καθημερινή κλινική πράξη, αφετέρου όμως, στάθηκε η αφορμή για να αποδείξουν περίτρανα οι Νοσηλευτές, ότι ήταν έτοιμοι, ήταν στις επάλξεις, σαν να την περίμεναν. Σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες υγείας, ηγήθηκαν, καινοτόμησαν και διεκπεραίωσαν με απόλυτη επιτυχία το έργο τους, σε όλες τις δομές και υπηρεσίες υγείας, είτε στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, είτε στα Νοσοκομεία. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, ότι μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα είχαν αναπτυχθεί και στελεχωθεί τα Νοσοκομεία Αναφοράς πανελλαδικά, αναπτύχθηκαν ειδικά τμήματα και κλινικές για την πανδημία σε όλες τις υπηρεσίες υγείας και αθροιστικά όλες υπηρεσίες υγείας, ήταν διασυνδεδεμένες με τις δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες είχαν καθοριστικό ρόλο στον περιορισμό της μετάδοσης του COVID – 19 στην κοινότητα.

Οι Νοσηλευτές κάτω από δυσμενείς ψυχοπιεστικές συνθήκες, ανταποκρίθηκαν πλήρως στην πρόκληση και σε συνεργασία με όλους τους επαγγελματίες υγείας κατάφεραν να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο, ώστε να θωρακιστεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Ο επαγγελματισμός, η επιστημονική κατάρτιση και εξειδίκευση, ανέδειξαν τη Νοσηλευτική Επιστήμη ως την πλέον αναγνωρίσιμη στην ελληνική κοινωνία, χωρίς να χρειάζεται να κρύβεται πίσω από μια μάσκα. Λυγίσαμε ΕΜΕΙΣ… και ΔΕΝ έσπασε κανείς.

Η φετινή χρόνια είναι αφιερωμένη στους Νοσηλευτές από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από τη γέννηση της Florence Nightingale, όπως επίσης και το φετινό μήνυμα του I.C.N., για την Παγκόσμια Ημέρα των Νοσηλευτών αναφέρεται: «Nurses: A Voice to Lead Nursing the World to Health». Οι Νοσηλευτές κατάφεραν μέσα από την πανδημία, να μετουσιώσουν ρεαλιστικά όλα τα προαναφερόμενα μηνύματα των Διεθνών Οργανισμών, τιμώντας στο έπακρο τις αξίες του λειτουργήματός μας. Γι’ αυτό το λόγο, η κοινωνία, αρχικά μας χειροκρότησε από τα μπαλκόνια και κατόπιν μας τίμησε, προβάλλοντας το δικό μας «ευχαριστώ» από το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νοσηλευτών, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε. απευθύνει τα εύσημα στα 42.000 μέλη της, για το ήθος, την αποφασιστικότητα, την οξυδέρκεια και την ομοψυχία, αρετές, τις οποίες εξακολουθούν να προβάλλουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID – 19 και την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ν.Ε.

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν. Γραμματέας

Δημήτριος Σκουτέλης                                       Τζαννής Πολυκανδριώτης

 

 

Πηγή: Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Ακολουθήστε το Hospital News στο Facebook
Ακολουθήστε το Hospital News στο google news