Εθνικό Σύστημα Τραύματος «ενεργοποιεί» το υπουργείο Υγείας για την καλύτερη αντιμετώπιση των περιστατικών που προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία. Με απόφασή της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, καθορίζει τα κριτήρια βαρύτητας του τραυματισμού, καθώς και τις 4 βαθμίδες βαρύτητας.

Πιο αναλυτικά, οι προτεραιότητες στην ενεργοποίηση ομάδας τραύματος προσδιορίζονται ως:

Προτεραιότητα 1 PRIORITY 1 (P1): Ανάγκη Υπερ-Επείγουσας Αντιμετώπισης

  • Οι ασθενείς πρέπει να αντιμετωπίζονται από Χειρουργό Τραύματος σε 10 λεπτά από την άφιξη τους.
  • Πολύ Υψηλή Πιθανότητα απειλητικού για την ζωή τραύματος.
  • Κίνδυνος άμεσου θανάτου 40-45%, ανάγκη άμεσης χειρουργικής παρέμβασης στο 25-40%

Η ενεργοποίηση της ομάδας τραύματος βασίζεται στα ακόλουθα κριτήρια:

Λειτουργικά Προβλήματα – Παθολογική Φυσιολογία. Ανατομικά Προβλήματα (Δείκτης Βαρύτητας τραύματος, όπως τραύματα που αφορούν πολλαπλές ανατομικές περιοχές, πολυ-τραυματίας κλπ.). Υψηλής Ταχύτητος τροχαίο (ταχύτητα > 60 km/h), μετωπική σύγκρουση, ανατροπή οχήματος, πλάγιο μετωπική σύγκρουση, εκτίναξη επιβαίνοντος, θάνατος επιβαίνοντος. Παρατεταμένος Απεγκλωβισμός (παραμόρφωση χώρου επιβατών, μεγαλύτερη από 30cm ).Πτώση από ύψος 3 μέτρων ή περισσότερο. Παιδία κάτω των 12 ετών από ύψος διπλάσιο από το ανάστημα τους. Ατύχημα πεζού, Ατύχημα ποδηλάτη, Απαγχονισμός, Στραγγαλισμός, Τραύμα μετά από Έκρηξη. Ειδικές συνθήκες (Εγκυμοσύνη, Ατύχημα με Τραίνο, Αεροπορικό Ατύχημα κλπ).

Προτεραιότητα 2 PRIORITY 2 (P2): Ανάγκη Επείγουσας Αντιμετώπισης

  • Μέτρια προς Υψηλή πιθανότητα Απειλητικού για τη ζωή τραύματος.
  • Κίνδυνος άμεσου θανάτου περίπου 15-20%.
  • Οι ασθενείς πρέπει να εκτιμηθούν από την Ομάδα Τραύματος σε 30’ από την προσέλευση τους.
  • Χειρουργική επέμβαση για αντιμετώπιση ενός οργάνου ή συστηματική απαιτείται περίπου στο 50% των περιπτώσεων.

Τα κριτήρια επιλογής ασθενών στην ομάδα αυτή είναι λειτουργικά, ανατομικά και μηχανισμού τραυματισμού.

Προτεραιότητα 3 PRIORITY 3 (P3): Περιπατητικοί Τραυματίες

  • Ελάχιστος ο Κίνδυνος για απειλητικό για την ζωή τραύμα.
  • Εκτίμηση από την Ομάδα Τραύματος σε 60 λεπτά από την άφιξη.
  • Ανάγκη για μείζον χειρουργείο στο 10% των τραυματιών αυτών.
  • Περιλαμβάνει αλλά δεν περιορίζεται σε: Τραύματα που αφορούν μία ανατομική περιοχή χωρίς επικίνδυνο μηχανισμό για διαταραχή φυσιολογίας/λειτουργίας, Τραύμα Μικρών Αρθρώσεων, Μικρού βαθμού και έκτασης Έγκαυμα.

Προτεραιότητα 4 PRIORITY 4 (P4): Νεκροί τραυματίες που δεν χρειάζονται καμία θεραπεία).

Τα περιστατικά βαρύτητας 1 (Priority 1, P1) είναι τραυματίες με το βαρύτερο τραύμα και πρέπει να κατευθύνονται σε νοσοκομεία επιπέδου I. Αν υπάρχει χρονικός περιορισμός και ο ασθενής θνήσκει τα νοσοκομεία επιπέδου ΙΙ θα πρέπει να είναι ικανά να αναζωογονήσουν τον τραυματία Ρ1, και μετά να τον διακομίσουν σε νοσοκομείο επιπέδου Ι:

ΕΠΙΠΕΔΟ Ι (Level I): Είναι το πλέον ειδικό νοσοκομείο στην αντιμετώπιση βαρέως τραυματία της γεωγραφικής περιοχής ευθύνης του.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΙ (Level II): Νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν μικρότερης βαρύτητας τραυματίες σε σχέση με τα Κ.Τ. επιπέδου Ι και παραπέμπουν μετά από άμεση επικοινωνία στο Κ.Τ. Επιπέδου Ι (της γεωγραφικής περιοχής τους) αν οι δυνατότητες του κέντρου δεν επαρκούν για το είδος του τραύματος. Αν στο Κ.Τ. επιπέδου ΙΙ φτάσει βαρύτερο τραύμα αντιμετωπίζεται αρχικά και ακολούθως μεταφέρεται σε Κ.Τ. επιπέδου Ι. Σε περίπτωση που η αιμοδυναμική κατάσταση δεν επιτρέπει μεταφορά, ο τραυματίας αντιμετωπίζεται με τα υπάρχοντα μέσα και εμπειρία.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΙΙΙ (Level III). Ιατρικές δομές που διασυνδέονται, πλαισιώνουν και παραπέμπουν στο Κ.Τ. Επιπέδου ΙΙ (Level II), όπως καθορίζεται γεωγραφικά. Η παραπομπή γίνεται και σε Κ.Τ. επιπέδου Ι αν η κατάσταση του τραυματία το επιβάλλει, και αφού προηγηθεί επικοινωνία με το Κ.Τ. επιπέδου ΙΙ.

ΕΠΙΠΕΔΟ ΙV (Level IV). Ιατρικές υποδομές που διασυνδέονται, πλαισιώνουν και παραπέμπουν στο Κ.Τ. Επιπέδου ΙΙΙ (Level III), όπως καθορίζεται γεωγραφικά. Μετά από συνεννόηση, αν η κατάσταση το επιβάλλει, γίνεται μεταφορά σε Κ.Τ. ανώτερου επιπέδου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών.

Σημειώνεται ότι η κατανομή και διασύνδεση μεταξύ των υγειονομικών δομών που υποδέχονται και διαχειρίζονται Τραύμα (ομάδες διασυνδεόμενων δομών ανά γεωγραφική περιφέρεια) καθορίζεται με βάση την εδαφική διαμόρφωση και την ταχύτητα διακομιδής. Εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι (αιμοδυναμικά ασταθής) ο τραυματίας διακομίζεται στην πλησιέστερη υγειονομική δομή για σταθεροποίηση.

Ακολουθήστε το Hospital News στο Facebook
Ακολουθήστε το Hospital News στο google news